Czym dekorować ciasta?

Wiele osób lubiących spędzać czas na robieniu wypieków sądzi, że zdobienie ich jest trudną sztuką. Co prawda, aby wykonać bardzo efektowny tort potrzeba wprawy, jednak przy użyciu pewnych akcesoriów cukierniczych można łatwiej osiągnąć pożądany efekt.

Akcesoria do zdobień

Elementem ułatwiającym wykonanie efektownego zdobienia ciasta jest tylka. Dostępne są różne rodzaje tylek, to który z nich należy wybrać jest uzależnione od tego jakie zdobienie ma zostać wykonane. Chcąc udekorować brzegi tortu warto zdecydować się na tylkę o szerokim otworze, do wykonania napisu lepiej nadaje się cieńsza końcówka. Do zrobienia kwiatów ze słodkiej masy idealnie sprawdzą się tylki rosyjskie.

Czym jest rękaw do zdobień?

Tylki nadają się do wykonania zdobień, jednak pomocne są tylko w przypadku gdy używa się ich z rękawem cukierniczym. To akcesorium niezbędne dla każdej osoby pracującej w przemyśle cukierniczym, ale także takiej która po prostu lubi piec ciasta. Do końcówki rękawa wkłada się wybraną tylkę, a następnie napełnia się go kremem. Kolejnym krokiem jest wykonanie zdobień.

Producenci mają w ofercie między innymi rękaw cukierniczy jednorazowy. Jest on wykonany z folii, wygodny w użyciu i niedrogi. Alternatywą jest zakup rękawa, którego można używać wielokrotnie. Tu do wyboru są szpryce materiałowe, które po użyciu należy wyprać, a także rękawy silikonowe, które można umyć ręcznie lub w zmywarce (jednak bez wykorzystania ostrych środków chemicznych). Jak widać wybór jest duży, wobec czego każdy znajdzie opcję dla siebie.