cukier trzcinowy
Zdrowa żywność

Czy cukier trzcinowy jest zdrowy?

Cukier trzcinowy, zwany także trzciną cukrową, to wieloletnia trawa, która rośnie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Cukier trzcinowy powstaje z ekstrakcji sacharozy z pędów rośliny. Proces ten polega na miażdżeniu trzciny w celu wydobycia soku, a następnie gotowaniu go w celu odparowania wody. Kryształy są następnie filtrowane i suszone w celu wytworzenia drobnego białego proszku, który wszyscy znamy jako cukier trzcinowy.

Jakie są różnice między zwykłym cukrem a cukrem trzcinowym?

Dużo ludzi nie potrafi odróżnić cukru trzcinowego od cukru białego. Jak powstaje ten rodzaj cukru oraz jak wytwarzany jest cukier biały:

cukier trzcinowy
  • Cukier trzcinowy jest wytwarzany przez gotowanie soku z trzciny cukrowej. Tworzy to ciemnobrązową ciecz, która jest dalej przetwarzana w celu usunięcia zanieczyszczeń i oczyszczenia. Kupisz go tu https://fitorsweet.pl/cukier-i-zamienniki/zdrowy-cukier/cukier-trzcinowy.
  • Cukier biały jest wytwarzany przez rafinowanie większości naturalnych cukrów z surowego soku trzcinowego lub buraków przed dodaniem cukrów rafinowanych w celu uzyskania jednolitego kolor, tekstura i poziom ekstrakcji.

Różnica w kolorze wynika z obecności melasy w cukrze surowym, który wyparowuje podczas przetwarzania.

Jakie są zalety stosowania cukru trzcinowego?

Cukier trzcinowy ma niższy indeks glikemiczny, co oznacza, że może być trawiony wolniej, co wymaga bardziej stopniowego wzrostu poziomu insuliny i glukozy we krwi. Jest to korzystne dla osób z cukrzycą. Negatywną stroną jest to, że cukier trzcinowy jest nieco mniej słodki niż cukier biały i czasami ma gorzki posmak.