Poradniki

Czas na wypróbowanie świetnego przepisu na sałatkę gyros

Na każdej imprezie świetnie sprawdzi się sałatka gyros, którą można przygotować na przeróżne sposoby. Jeśli wśród naszych gości będą także osoby nie spożywające mięsa, to warto wykonać sałatkę w wersji bezmięsnej. Nie oznacza to wcale, że będzie ona mniej smaczna. Nic bardziej mylnego. Do dyspozycji mamy przecież przeróżne zamienniki mięsa, a jednym z nich są kotleciki sojowe. Dzięki nim można stworzyć świetny przepis na sałatkę gyros w wersji wegańskiej. Czego zatem będziemy potrzebować do jej przygotowania?

Sałatka gyros wcale nie musi zawierać mięsa, o czym doskonale wiedzą osoby, które serwują tą pyszną potrawę w wersji roślinnej. Okazuje się, że wcale nie musi znajdować się w gyrosie filet z kurczaka, aby wszyscy byli zachwyceni wspaniałym smakiem potrawy. Sałatka gyros może być smaczna, zdrowa i prosta do wykonania, a do tego jeszcze bezmięsna.

Do przygotowania sałatki gyros w wersji wegańskiej potrzebować będziemy: kapusty pekińskiej, opakowania kotletów sojowych, ½ l bulionu warzywnego, łyżki sosu tamari, łyżki oleju, czerwonej cebuli, dwóch pomidorów, szklanki kukurydzy konserwowej, ogórka konserwowego, papryki czerwonej, wegańskiego majonezu, połowy szklanki ketchupu oraz przypraw (majeranek, papryka, gorczyca, pieprz, sól, oregano).

Jak wykonać wegańską sałatkę gyros?

Kapustę pekińską szatkujemy, warzywa kroimy w kosteczkę, a kotlety sojowe zalewamy gorącym bulionem z sosem sojowym. Roślinne kotleciki należy moczyć w bulionie przez około dwadzieścia minut, aby uzyskały preferowaną teksturę. Następnie odsączamy je i kroimy je na kostkę, po czym podsmażamy na oleju, aż staną się chrupiące. Na koniec doprawiamy je. Składniki układamy warstwowo w dużej misce, a każdą warstwę oddzielamy majonezem i ketchupem na przemian. Inną opcją jest pozostawienie warstw bez dodatku sosów i dodanie ich na samym końcu, gdy goście zasiądą już do stołu. Wówczas można całą sałatkę gyros wymieszać przy nich. Niektórzy lubią mieć wszystko wymieszane ze sobą, a inni preferują czuć smak każdej z warstw potrawy osobno, dlatego też warto poznać indywidualne preferencje swoich gości.