Sprzęt

Co trzeba wiedzieć o tylkach rosyjskich?

Chyba każda osoba mająca choć niewielkie pojęcie o robieniu wypieków chciałaby samodzielnie upiec tort dla bliskiej osoby. Naturalnie upieczone ciasto warto efektownie udekorować. Na szczęście nie trzeba być doświadczonym cukiernikiem, aby samodzielnie wykonać kwiatki z kremu. Pomocnym gadżetem okażą się rosyjskie tylki.

Tylki – co to takiego?

Tylki to metalowe końcówki wkładane do rękawa cukierniczego, przy pomocy których można tworzyć różne ozdoby na torty. Klasyczne tylki ułatwiają tworzenie efektownych dekoracji, jednak tylki rosyjskie ze sklepu Polamrkus sprawiają, że ozdabianie ciasta jest bardzo proste. Te metalowe końcówki mają wyżłobione otwory, dzięki którym w kilka sekund można zrobić kwiatek ze słodkiego kremu. Producenci oferują rosyjskie tylki, które pozwalają na stworzenie róż, tulipanów i innych rodzajów kwiatów.

Jak dekorować ciasto?

Użycie tylek rosyjskich jest łatwym zadaniem. W pierwszej kolejności należy przygotować rękaw cukierniczy, wsadzić do niego wybraną tylkę, a następnie napełnić go kremem do dekoracji. Dobrym pomysłem jest napełnienie rękawa dwoma kremami, to pozwoli uzyskać kolorowe ozdoby. Następnie należy przysunąć tylkę rosyjską na 3-4 mm ponad miejscem, w którym ma zostać zrobiony kwiatek, a następnie nacisnąć rękaw. Cały proces tworzenia ozdoby trwa zaledwie kilka sekund.

Chcąc uzyskać możliwie najładniejszy efekt warto zdecydować się na wykorzystanie kilku rodzajów tylek, a tym samym stworzyć dekorację z różnymi kwiatami. Tak udekorowany tort z pewnością spodoba się solenizantowi.