brytfanna do pieczenia
Pieczenie

Brytfanna do pieczenia – jaką wybrać?

Jednym z najbardziej popularnych naczyń w kuchni służących do przygotowywania aromatycznych potraw w piekarniku są brytfanny do pieczenia. Dzięki ich zastosowaniu przygotowane dania są nie tylko soczyste ale jednocześnie kruche, co ważne wszystkie składniki zachowują w sobie witaminy oraz wartości odżywcze. Istnieje wiele rodzajów naczyń do pieczenia, dlatego przed wyborem idealnego warto przyjrzeć się im bliżej.

Podstawowe rodzaje brytfann do pieczenia

brytfanna do pieczenia

Dwa podstawowe rodzaje naczyń do pieczenia to brytfanny z pokrywą, które powodują, że para wodna powstała podczas pieczenia nie ulatnia się, tylko w obiegu zamkniętym krąży we wnętrzu naczynia. Dzięki temu potrawy są soczyste oraz zachowują swoje właściwości odżywcze. Drugim rodzajem są naczynia otwarte, bez pokrywy, idealne do przyrządzania dań z chrupiącą skórką, zarówno ciast jak i dań mięsnych. Z uwagi na materiał wykonania brytfanny do piekarnika można podzielić na brytfanny:

– aluminiowe. Brytfanna do pieczenia wykonana z aluminium szybko oraz równomiernie nagrzewa się, jest bardzo wytrzymała oraz łatwa w utrzymaniu czystości,

– ceramiczne, które odznaczają się silnymi właściwościami nieprzywierającymi, co ważne ten typ naczyń nie wchodzi w reakcje chemiczne w produktami umieszczonymi wewnątrz,

– ze stali nierdzewnej które odznaczają się dużą wytrzymałością, z reguły wykorzystuje się je w profesjonalnych restauracjach,

– szklane idealne nie tylko do pieczenia ale też do używania w mikrofalówce.

Nietypowe rodzaje brytfann – gęsiarka oraz garnek rzymski

Brytfanna do piekarnika  żeliwna określana także jako gęsiarka jest naczyniem bardzo trwałym i długo utrzymującym ciepło. Z uwagi na swoje duże rozmiary może być wykorzystywana do przygotowywania potraw typowo mięsnych. Gęsiarki mogą być stawiane także bezpośrednio na palniku gazowym, bez obawy o ich uszkodzenie. Coraz większą popularnością cieszą się także brytfanny gliniane, czyli garnki rzymskie. Te z kolei są idealne do wypieku chleba oraz dietetycznego przyrządzania dań z warzyw.