stół z basenem gastronomicznym
Wyposażenie do gastronomii

Basen gastronomiczny – czym kierować się podczas wyboru zlewozmywaka do lokalu gastronomicznego?

Podczas urządzania restauracji, niezwykle ważnym aspektem jest zadbanie o odpowiednie wyposażenie jej kuchni. Na szczególną uwagę zasługują baseny gastronomiczne, które sprawdzą się podczas ręcznego czyszczenia sprzętu kuchennego. Dzięki nim możliwe jest zachowanie odpowiedniej czystości miejsca pracy wraz z zapewnieniem higienicznych warunków do gotowania. Czym charakteryzuje się profesjonalny basen gastronomiczny? W jaki sposób dobrać go do możliwości powierzchniowych lokalu? 

Trwała i stabilna konstrukcja 

Baseny gastronomiczne muszą być wykonane z wysokiej jakości materiałów, które nie ulegną wpływowi czynników zewnętrznych. Odpowiednim tworzywem do tego typu konstrukcji jest stal nierdzewna. Do jej najważniejszych zalet należy:

  • wytrzymałość,
  • brak podatności na korozję, 
  • wysokie temperatury.

Dodatkowo stal jest odporna na wszelkiego rodzaju urazy mechaniczne, dlatego przez lata będzie mogła służyć pracownikom kuchni. Wśród restauratorów szczególną popularnością cieszą się baseny spawane, ponieważ charakteryzują się długim okresem sprawności. Podczas wyboru basenu gastronomicznego warto również zdecydować się na konstrukcję odpowiadającą potrzebom pracowników. Wiele modeli posiada możliwość regulacji wysokości, dzięki czemu ich użytkowanie nie obciąża nadmierne kręgosłupa. Ważny jest także zakup zlewozmywaka posiadającego dużą komorę zlewową, której głębokość wynosi ok. 30-40cm. Specjalistyczny basen z pewnością sprawdzi się na każdym zapleczu kuchennym. Należy jednak pamiętać, aby dostosować jego rodzaj do wielkości kuchni i zamierzonego przeznaczenia. 

Basen na miarę każdego lokalu 

Osoby projektujące restauracje często popełniają błąd przy gospodarowaniu przestrzeni zaplecza kuchennego. Podczas planowania wyznaczonej części ze zlewozmywakiem należy odpowiednio zrealizować jej powierzchnię, tak aby odpowiadała ona wielkości restauracji, ilości przygotowywanych posiłków, ilości użytkowanego sprzętu kuchennego oraz maksymalnej liczbie gości. Dobrze prosperujący lokal będzie wymagał zakupu basenu dwukomorowego (do kupienia m.in. tutaj), w którym możliwe jest wydzielenie części na naczynia i pozostałe akcesoria. W kawiarniach i pubach, gdzie kuchnia ma stosunkowo małą powierzchnię użytkową, idealnie sprawdzi się basen jednokomorowy. Ciekawym rozwiązaniem jest też mobilna konstrukcja na kółkach, przy pomocy której można przemieszczać zlewozmywak w każde, dostępne miejsce. Taki element wyposażenia przypadnie do gustu wszystkim pracownikom lokali gastronomicznych ceniącym sobie wydajne i ergonomiczne zarządzanie przestrzenią. 

Profesjonalna kuchnia 

Do niewątpliwych zalet basenu gastronomicznego można zaliczyć jego wszechstronne zastosowanie. W komorze zlewowej możliwe jest umycie sprzętu kuchennego o zróżnicowanych gabarytach. Odpowiednie tworzywo nie zużywa się pod wpływem kontaktu ze środkami czyszczącymi, w tym płynami przeznaczonymi do dezynfekcji. Łatwa w montażu konstrukcja zapewnia szybkie podłączenie zlewozmywaka do instalacji hydraulicznych. Basen gastronomiczny to rozwiązanie zgodne z najwyższymi standardami sanitarnymi, w które powinien zaopatrzyć się każdy właściciel lokalu o charakterze restauracyjnym.